Ferdigspilt for Korchnoi


Meldingen har nådd oss om at GM
Viktor Korchnoi har hatt et lett slaganfall.
Hans lagleder i SG Zürich beretter at
det nok ikke vil bli mer sjakkspilling på
Korchnoi som for tiden sitter i rullestol.
Av rent høflighetsgrunner vil klubben
hans sette ham opp på 20mannslisten
ved lagkamper, men presidenten i
Zürich Christian Issner bekrefter at det
nok ikke blir noe mer sjakkspilling på
Viktor den grusomme. Les mer på
Schach Tickers tyske artikkel.
http://www.chess-international.de/?p=12691#more-12691

14 kommentarer
    1. Gode ønsker for Korchsnoi, det har vært spennende å følge ham gjennom et langt sjakkliv på brettet. !

    2. Ja, vi får ønske ham det beste for den tiden han har igjen. Men uten sjakken er meningen med livet vekke for den godeste Viktor den grusomme.

    3. Ja, for Korchnoi var sjakk selve livet. Det er utvilsomt tøft for han å miste evnen til å dyrke dette spillet på et nivå som er akseptabelt i den tiden han har igjen. Men vi vet jo at Boris Spassky er på bedringens vei etter et alvorlig slag for noen år siden, så jeg ser ikke bort fra at også Kortchnoi har en rekke år igjen.
      Korchnoi tilhørte de absolutt ypperste i verden i hele perioden fra 1962 til 1981 og over et 20-års perspektiv mener den anerkjente statistikeren Jeff Sonas at Korchnoi er historiens 5. beste sjakkspiller ut fra resultater målt i et 20-års tidsrom. Bare verdensmestrene Kasparov, Karpov, Lasker og Alekine måles foran. Dette er altså ikke synsing fra Sonas, men anvendt matematikk basert på alle kjente turneringer og matcher gjennom historien.
      Korchnoi regnes for den aller sterkeste spilleren som aldri ble verdensmester etter 2. verdenskrig – foran sterke kandidater som Keres og Bronstein. Korchnois lodd innen sjakken var at i sine aller beste år måtte leve i skyggen i skyggen til to av sjakkhistoriens aller største. Bobby Fischer og Anatoly Karpov.

    4. Sven: Det er sant som Sonas skriver:Han var stabilt i toppen i perioden fra 1962 til 1981, men som Svend Novrup skriver i sin bok Korchnoi “Skakkens Springer” gikk Korchnoi glipp av en utmerket mulighet til å bli verdensmester midt på 1960-tallet. Sykdom i perioden 1963-64 førte til
      at Korchnoi ikke maktet å kvalifisere seg til intersonen 1964 i Amsterdam. Han var først tilbake med fremragende resultater i slutten av 1964 der han vant sovjetmesterskap foran Bronstein.Året etter vant Korchnoi en stor turnerng i Jerevan med 9,5 poeng, poenget foran VM Petrosjan og Stein. Like etter slo han også Petrosjan 2-0 i den årlige matchen Leningrad-Moskva. Nå ligger jo dette mange år tilbake. Mulig Korchnoi kunne blitt verdensmester i Petrosjan-æraen hvis alt hadde funket for ham. Senere ble det som du nevner for hardt da både Fischer og Karpov var sterkere, selv om det ble nesten dødt løpt i Baguio City 1978 – 6-5 til Karpov.

    5. Enig i dette Joachim,
      Korchnoi beste shoot på VM-tittelen var midt på 60-tallet og det faktum at han ble syk akkurat da gjorde sjansene hans til VM-gull dårligere. Men historien er full av slike stories. Mest tragisk er kanskje skjebnen til Harry Nelson Pillsbury som døde bare 33 år gammel av syfilis uten å ha fått noen VM-match mot Emanuell Lasker selv om han var innen topp-3 over mange år. Pillsbury slo igjennom i prestisjefylte Hastings 1895 og i følge Kasparov ville han tvunget frem en VM-match mot Lasker hvis han også vant St. Petersburg 1896 der han ledet klart halvveis. I stedet fikk han sterk migrene og turneringen ble ødelagt… Innbyrdes score mot Lasker var 5-5 og en VM-match ville blitt en spennende affære.
      Ellers er vant jo Korchnoi det siste strekket 3.5 – 0.5 mot Karpov mot slutten av matchen i 1978 før Karpov slo tilbake i 32. matchparti og vant slik at han også vant matchen (første til 6 seire, stillingen var 5-5…). Så veldig jent som du poengterer. Det morsomme med denne matchen er jo hvordan Korchnoi presser frem seirene sine i lange sluttspill der Karpov går ned. Alle de tre siste seirene til Viktor den grusomme kom på denne måten i instruktive sluttspill mot den såkalte sluttspillkongen Karpov 🙂

    6. Sven: Du viser nok en gang imponerende sjakkhistoriske kunnskaper.
      Korchnoi hadde jo klart bedre fysisk form enn Karpov under disse
      matchene på 70-tallet. Under den første matchen spiste vel
      Karpov knapt og det var endel som trodde Korchnoi ville
      utligne til 3-3, men det skjedde jo ikke. Husker noen av disse
      sluttspillene fra matchen i 1978. I tillegg gjorde Korchnoi et
      par grove tabber, blant annet i det 7.partiet tror jeg det var
      der han hadde en ganske enkelt vinst ved å spille en damesjakk,
      men istedet sjakket han med en løper på e4 og Karpov
      berget remisen. Lenger ut i matchen overså Korchnoi også
      en ganske elementær springersjakk på f3 som gav Karpov
      et relativt heldig poeng.

    7. Takk for det Joachim. Alltid en glede å diskutere sjakkhistorie med en kjenner som deg!
      Ja, Korchnoi hadde absolutt sine sjanser og det faktum at denne matchen var så jevn gjør det enda mer uforståelig for meg at enkelte i fullt alvor kan hevde at Karpov 3 år tidligere kunne gitt selveste Bobby Fischer kamp om VM-tittelen. Sannheten er at Fischer i 75 ville vært noe slikt som 75 elopoint fetere enn Karpov og han ville laget laupskaus av godeste Anatoly. Fischer var lenger foran sin egen samtid enn noen annen i sjakkhistorien og Karpov var faktisk svakere enn både sin forgjenger og sin arvtager selv om han er en av de store i sjakkhistorien selv.
      Så nå tar vi juleferie Joachim, så regner jeg med å se deg engasjert tilbake under Wijk aan Zee 2013 som fort kan bli en højdare!

    8. Sven: Jeg tror også Fischer ville vunnet en match mellom de to i 1975. Hvor sterk Fischer ville vært i 1975 etter en sabbatspause på 3 år er det umulig å vite helt nøyaktig. Jeg tror han ville slått Karpov med 2-3 poeng, la oss si 10-7 i en match i først til 10 vinster.Jeg opplever Fischer på sitt beste som mer komplett og med et skarpere og bredere åpningsrepertoar. Samtidig ville en lang match tjent Fischer som var langt sprekere enn Karpov. Karpov var vel en av de beste tennisspillerne i Moskva en tid på 1970-tallet, men faktum er at han ble grådig sliten i både matchen i 1978 mot Korchnoi og mot Kasparov i 1984.Men Fischer hadde kanskje begynt å vakle i troen på seier selv? Hadde selvtilliten fått en boost etter flere års pause? Kravet om tittelforsvar ved 9-9 kan vel vanskelig forklares med annet en at han langt fra var sikker på at han ville gå seirende ut av duellen med Karpov?

    9. Nei, Fischer vaklet aldri i sin tro på at han var best. Det er helt sikkert. Grunnen til at det ikke ble en VM-match i 75 var nok flerdelt. Fischer var utvilsomt mettet etter suksessen i 71-72 og ikke like sulten lenger. Han hadde også viktige krav til FIDE sett fra en vestlig synsvinkel. Husk at spillere som Spassky og Karpov levde på statslønn, det gjorde aldri Bobby. Tvert imot måtte jobbe inn hver krone, og han fant det rimelig at rammene rundt sjakk på toppnivå sto i stil med arbeidet han nedla. I 1972 ble VM-matchen reddet av en rik engelsk adelsmann som la tunge pund i premiepotten. På generelt grunnlag ønsket Fischer å heve sjakkens anseelse og ingen andre i historien har betydd mer enn han akkurat på dette feltet.
      Jeg er enig i at det var urimelig med et tittelforsvar på scoren 9-9 i stedet for å komme først til 10. Uansett synes jeg best av 24 matcher er helt streit – også i vår tid. Skjønner ikke greia med at alt skal gå fortere for å være moderne. Tror også Fischer hadde akspetert først til 10 seire om forhandlingene eller gikk smidig – han aksepterte det i 1992.
      Uansett så var vel det som felte Fischer i 75 at han etter VM-matchen ikke fant den respekten og de mulighetene han drømte om at VM-tittelen skulle gi. På videoer på YouTube kan en se han bli hyllet i både Sør-Amerika og Washington på ulike mottakelser – men det var dessverre en kortvarig og sporadisk berømmelse. Hverdagen kom fort for Fischer og da sto ingen store sjakk-utfordringer i kø for han. Det fantes ikke en serie av Super-turneringer som i dag. Ingen Linares, Grand Slam-finale eller ei storturnering i New York der han kunne vise alle i hjemlandet hvem som var best i verden. Jeg er overbevist om at Fischers liv ville sett helt anderledes ut om han hadde fått bedre muligheter i disse få kritiske årene av sitt liv.
      I stedet fanget Church of God han opp. Fischer var en ensom ulv på leting etter noe som ga mening i tilværelsen og flyttet inn i tilknytning til dette tros-samfunnet og betale dem dyre dommer for mambo jambo, dermed skled han lenger fra det miljøet som virkelig stimulerte han – sjakk-miljø og det gikk bare en vei – nedover.
      Likevel skal vi huske at Fischer bevarte en enorm spillestyrke i mange år etter 1972. Kasparov hadde på 80-tallet en score mot Spassky på bare 8-8… Da var Spassky alt langt over primen sin. Fischer på sin side gruset en Spassky på topp i 1972 med hele 12.5 – 7.5 i avgjorte spill. I 1992 knuste han igjen Spassky med 10-5 i avgjorte partier. Mest Kasparov slet, knuste Bobby!
      Kasparov snakket nedlatende om partikvaliteten til Bobby i 92. I stedet burde han kanskje kikket på noen av alle tapene hans selv sto til i 1990 matchen mot Karpov – der Karpov pussig nok ikke fikk ballen i mål tross en mengde sjanser. Fischer var tross alt nesten 50 år gammel og hadde vært borte fra sjakken i 20 år. Likevel spilte han et strålende førsteparti som en Magnus Carlsen i dag ville smil fra øre til øre om han selv hadde spilt! Også andrepartiet var det klasse over med svart helt til en sliten Bobby spilte bort et klart vunnet sluttspill i ett trekk. Vel, det har Kasparov også gjort – f.eks. i VM-matchen mot Short. Forskjellen er at Spassky så feilen, Short overså den. Ellers er 11 matchparti der Bobby leverer et ving-offer i siciliansk alt i åpningsspillet, et av mine favorittpartier fra matchen og 7.b4! må jo bare glede et sjakkhjerte når det følges opp med aggressivt angrepsspiller álla Fischer!

    10. “Nei, Fischer vaklet aldri i sin tro på at han var best”. Jeg konstaterer at du er mye mer skråsikker enn meg her, Sven. Jeg konstaterer at Karpov med en temmelig stor letthet slo Spasskij kun kort tid etter at Fischer hadde gjort det samme. Alle krav bortsett fra tittelforsvar ved 9-9 var vel i grunn innfridd av FIDE. Så hvorfor ikke da spille en match mot en motstander man er rimelig trygg på å slå? Kanskje var han ikke sulten som du skriver. Det er meget mulig Fischer ikke maktet å frembringe en indre motivasjon til for et tittelforsvar.Da er veien nedover rask.Han hadde nok penger etter matchen mot Spasskij og var mannen som hadde sørget for et skikkelig løft i premienivået for de beste sjakkspillerne i verden. Mange kan takk den godeste Bobby for dette.Det er også meget interessant det du skriver om mangel på store sjakklige utfordringer. Dette er et meget godt poeng fra din penn! Da var det lettere å søke meningen med livet et annet sted. Heller ikke Church of God ble dog en langvarig lykke for Bobby som etter hvert kom i sterk opposisjon til kirken.
      Når du nevner Kasparovs kommentarer til kvaliteten på matchen Fischer-Spasskij går tankene mine også fort til noen av partiene i Lyon 1990. Jeg husker godt det 17.partiet der Karpov fullstendig gruser Kaspy posisjonelt med en lekker Tc6-manøver. Husker Eurosport hadde en nyhetssnut fra dette partiet.Kasparov var langt fra en god forsvarsspiller og Fischer og Karpov lå langt foran på dette punktet. Vinggambiten var som du helt korrekt skriver et godt minne fra matchen. Jeg har alle partiene i en utklippsbok og dessuten kjøpte jeg både boka til Pein og filmen om matchen. Kjekke ting å ha med seg i kofferten. Jeg er uansett takknemlig at jeg fikk oppleve 1992-matchen selv om kvaliteten var opp og ned. For oss som vokste opp med Fischer som en mytisk figur var jo dette et veldig godt krydder i hverdagen på 90-tallet.

    11. Ja, jeg er skråsikker på Fischer sin fortsatte styrke i 75. Tror vi begge er enig i at Karpov ikke på noe tidspunkt i sin karriere ville gruset firkløveret Larsen, Taimanov, Petrosian og Spassky på det sykt imponerende settet Fischer gjorde. Karpov tapte i 1975 mot Ulf Andersson med de hvite brikkene og spilte en serie remiser mot 2500+ folk som Fischer ville laget lapskaus av. Husk det.
      Hva den virkelige årsaken til Fischer sitt VM-nei i 1975 får vi aldri vite. Jeg er likevel sikker på at det var en rekke faktorer inne i bildet. Fischer var en kompleks person og på dette tidspunktet var han labil. Likvel fryktet han ingen på sjakkbrettet – hans ego har intet sidestykke i sjakkhistorien noe en ser på en rekke sitater og YouTube intervjuer.
      Alltid en fornøyelse å diskutere gamle VM-matcher med deg Joachim og du har mange gode poenger og minner fra disse klassiske og herlige sjakk-kampene. Karpov burde jo gruset Kasparov med svart i 4. matchparti der han hadde 4 sammenhengende fribønder det vare var å lose inn til seier i sluttspillet. Dessverre bukket han i stedet i tidsnøden slik at Kasparov holdt dette partiet til remis. Uansett ble det jevnt og Kasparov vant jo bare 12.5 – 11.5.

    12. Sven: Takk for godord.Ja, vi er enige om at Karpov nok ikke ville gruset dette firkløveret på den samme imponerende måten som Fischer. Jeg lar meg dog mer imponere av seirene mot Petrosjan og Spasskij enn av de mot Larsen og Taimanov. I de to sistnevnte fikk han mye hjelp av motstanderne og synes vel det bare var periodevis at han imponerte selv. I begge de to første partiene burde jo Taimanov hatt minst ett poeng. Han ville fighte, men traff sin overmann. Når han ikke var i toppform og bukket gikk det dårlig.Etter 0-2 var han rystet og ikke i stand til å reise seg.Karpov burde som du skriver vunnet en rekke partier i den første halvdelen av matchen i New York. Særlig det 4.partiet var utilgivelig å rote vekk. Slike opplevelser gjør bestemt noe med selvtilliten.Hyggelig å lese dine velfunderte kommentarer. Du får ha en god jul, Sven!

    13. Joachim,
      Larsen-matchen evner til å imponere meg og da særlig andrepartiet der Fischer var svart. De psykologiske undertonene i dette partiet knekte Larsen som ble liggende 2-0 under. Han var jo på toppen av sin karriere i årene før denne matchen og vant deres siste innbyrdes oppgjør i 1970. Likevel ble han kasteball. Han ble aldri den samme etter smerten Fischer påførte han!
      Men selvsagt enormt sterkt å gruse Petrosian slik. Den solide posisjonsspilleren som banket Kasparov to ganger så sent som på 80-tallet. For meg er det et absolutt poeng at Fischer har en dundrende høyere score mot folk som Spassy og Petrosian til tross for at Kaspy møtte dem i høy alder…
      Karpov kunne fort blitt Kasparovs banemann – matchene i 87 og 90 var mye jevnere enn mange vet selv om matchscoren sier mye… Egentlig litt trist at Karpov ikke vant deres første match i 1984 – det hadde han virkelig fortjent etter å ha ledet stort! Hadde matchen blitt spilt som best over 24 partier slik den burde, så ville Karpov vunnet med solide 14-10 uten at Kaspy hadde fått en eneste seier… I stedet ble det en stillingskrig og en utholdenhetskamp som ikke var verdig. Hvis Brasil hadde ledet 2-0 mot Tyskland i fotball VM når bare 12 minutter gjensto, så ville kampen aldri ha blitt annullert om det plutselig oppsto et vanvittig trodenvær som saboterte matchen. De ville avbrutt matchen og funnet en rettferdig løsning der det som var spilt ble reflektert.
      I Kasparov – Karpov ble Karpov rett og slett snytt da han ledet med solide 5-3.
      Riktig God Jul, Joachim!

    14. Sven: Det var en særdeles dårlig beslutning å annulere 1984-matchen. Jeg kan trygt slutte meg til at det var unfair mot Karpov som trolig ville hanket inn enda en seier på slutten. I 1987 burde jo Karpov også vunnet. Han hadde jo en ok stilling før han kollapset før partiet gikk til avbrudd.Tilbake til Fischer-Petrosjan: Fischer hadde skaffet seg et meget stort overtak i forbindelse med 3-1-seieren i matchen Sovjet mot resten av verden. I det ene svartpartiet var Petrosjan trolig så redd at han ikke våget å rokere. Men i Buenos Aires-matchen hang han bra med i starten og kunne faktisk ledet 2-0 etter de første partiene da han kom veldig godt ut i det 1.partiet med en nyhet i siciliansk.Veldig uforståelig at han klappet sammen etter at det stod 2,5-2,5.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg